Over Politiescanner.net

Vroeger kon je de politie, brandweer en andere hulpdiensten uitluisteren met een politieradio of politie-scanner. Elk kanaal had een eigen kristal om de frequentie vast te leggen.

Retro politiescanner

Later kwamen er digitale scanners waar je geen dure kristallen meer voor hoefde te kopen. En nog later kwam het C2000-systeem waarmee de communicatie van de politie werd gescrambled. Afluisteren van de politie was sindsdien niet meer mogelijk.

Het P2000-systeem (onderdeel van C2000) is een digitaal systeem dat door de politie, brandweer, ambulance, traumahelikopters en de KNRM wordt gebruikt om mensen via hun semafoon op te roepen.

Deze site leest de vaste frequentie van het P2000-systeem uit, vertaalt de berichten in tekst en laat ze zien.

Politie uitluisteren

Het P2000-systeem wordt door de politie niet veel gebruikt. Soms wel als er berichten zijn die "mogen" worden afgeluisterd, bijvoorbeeld als ze bedoeld zijn voor de pers.

Maar als er ergens een groot ongeluk of een brand gebeurt dan kun je dat toch meteen zien aan de berichten op deze site omdat er dan diverse ambulances en brandweervoertuigen worden opgeroepen om naar een bepaalde (...) locatie te gaan.

Historie

Politiescanner.net begon in 2012. Illegale Joop had toen een politieradio in zijn hobbykamer staan die met Windows-software de berichten decodeerde en online zette.

Na een paar jaar begaf de ontvanger het en werd de site tijdelijk opgeheven. In 2021 werd een SDR (Software Defined Radio) aangeschaft waarmee de Politiescanner een nieuw leven kreeg.

Sinds die tijd draait de Politiescanner op Linux. Nu nog op een Intel NUC systeem. Misschien dat Joop later overgaat op een Raspbery Pi.

Werking

De beste manier om met deze site uit te luisteren is door eerst de veiligheidsregio van je woonplaats te selecteren en dan het geluid aan te zetten.

Elke keer als er iets met "prioriteit 1" gebeurt krijg je een melding te horen (vermits het geluid aan staat).

 
(C) 2021 Illegale Joop
Contact: joop@politiescanner.net
Ontvang berichten van deze veiligheidsregio's
Bekijk kaartje
   
Ontvang berichten van dit kanaal
   
 
Geluid wordt nu afgespeeld...